Geschiedenis van de Wiener Konditorei

Geschiedenisvan de Wiener Konditorei

OpaPrager

Oprichter van de Wiener Konditorei

“In 1954 waren we in Wenen geweest en hadden daar de espresso ontdekt! Prager wilde dat ook in Nederland introduceren. De koffie was hier gewoon niet om te drinken, omdat het de hele dag in het apparaat zat. Dus de ontdekking van de espresso, waarbij ieder kopje vers gezet werd, was een geweldige vooruitgang. Hij kocht een apparaat voor zes kopjes en heel Den Haag kwam erop af. Mensen van het Binnenhof en ministers. Ook Juliana heeft onze koffie gedronken in ‘Vienna’, onze (toenmalige) tweede zaak op de Plaats.”

Oma Prager

Koffie en taart Den Haag

Ontdekons verhaal

Wiener Konditorei sinds 1934

Na de oorlog moest opa de zaak weer opbouwen en maakte hij apfelstrudel in een klein oventje waar de mensen voor in de rij stonden. Iedereen had honger en het was niet op de bon, dus was hij in een mum uitverkocht.

Eerst had de winkel een klein balkonnetje, later is deze helaas afgebroken. Er zijn nog klanten die deze oude situatie kennen. (Citaat uit biografie van Johanna Lukassen-Prager) In de jaren ’50, toen de economie nog in de opbouwfase zat, ging opa Prager met zijn vrouw naar Wenen en nam op de gok een espressomachine mee naar Nederland.

Wij waren waarschijnlijk één van de eersten in Noord-Europa die zo’n machine hadden. Het bleek een schot in de roos te zijn: iedereen kwam die koffie bij ons proberen.


 

Ontdekons verhaal

Wiener Konditorei sinds 1934

Eind jaren ’60 was de onvergetelijke voetbaltrainer Ernst Happel vaste gast bij de Wiener. In onze Konditorei werden de selecties voor het nationale elftal samengesteld. Opa en Happel kwamen beiden uit Wenen en zijn metelkaar bevriend geraakt.

Opa Prager is in de ’79 overleden, waarna het bedrijf is voortgezet door dochter en schoonzoon Toorenburg. Nu wordt de Wiener al weer sinds 1998 gedreven door kleinzoon Toorenburg, die met respect de sfeer van de Wiener weet te behouden.


Mooieanekdotes

Reuzentulband

Tijdens één van mijn opruimwoedes rommelde ik op een donkere onverlichte hoek van de zolder aan de Korte Poten. Daar staan de terras stoelen en tafels van de Wiener opgeslagen. Maar ook oud meubilair, een oude munttelefoon voor guldens, in onbruik geraakt bakkerij materiaal, oude bakkers schoenen en ga zo maar door. Maar soms, héél soms is zo’n vondst als een kleine schat, een blije herinnering en roept het vragen op…

Zo ook mijn nieuwste vondst. Het waren twee rijen inelkaar gestapelde tulband blikken, helemaal onder het stof. Echt in een vergeten hoekje. Maar wat mij meteen opviel was dat deze veel groter zijn dan de maat die onze bakkers nu gebruiken.
Blij kwam ik mijn vondst aan Roland tonen. Die reageerde laconiek. Ja, dat waren de blikken van opa, maar zo groot bakken wij ze niet meer. Deze moeten zeker wel drie uur (!) bakken.

Nou, de bakkers zagen er wel wat in, het was immers één maand voor kerst. Ze hebben de blikken schoon gekregen dat ze blonken en hebben toen een proef baksel gemaakt. Echt zo mooi… Kathrin had de enorme tulband prachtig met hulst versierd en zo konden onze klanten deze reus bestellen. Echt een plaatje. Nu hopen dat hij iedere kerst meer bekenheid krijgt, want hij ziet er niet alleen uit om op te eten, het is een tulband met een verhaal.

Roland Toorenburg

Webshoponline bestellen

wienerkonditorei.nl/shop

Heeft u iets te vieren of wilt u gewoonweg genieten van een van onze heerlijke Weense specialiteiten uit eigen bakkerij.
Bestel dan nu via onze webshop en laat de taart of gebak bij u thuis of op werk bezorgen, of haal het af bij de Wiener Kondotorei aan de Korte poten 24 in Den Haag.

WEBSHOP

Winkelwagen

loader
Top